Już od lat panuje moda na projektowanie otwartej kuchni połączonej z salonem. Rozwiązanie to uznawane jest za funkcjonalne i wygodne, ale ma także grono swoich przeciwników. Czy warto więc postawić na otwartą kuchnię. Jakie są zalety takiej aranżacji? Przedstawiamy najważniejsze za i przeciw.
W nowoczesnym budownictwie kuchnia otwarte na część jadalnianą oraz salon uznawana jest za wielu projektantów wnętrz jako standard. Po takie rozwiązanie sięga się dużo częściej niż po osobne pomieszczenia pełniące funkcje salonu i kuchni.
W wielu mieszkaniach to właśnie kuchnia stanowi serce domu. To tutaj najchętniej przesiadujemy, spędzamy wspólnie czas na przygotowaniu posiłków i ich spożywaniu. Jednak zbyt mała powierzchnia kuchni może uniemożliwić swobodne korzystanie z niej. I niestety w przypadku bardzo małych kuchni ich funkcjonalność kończy się wyłącznie na przygotowaniu posiłków. Dlatego też projektując dom lub mieszkanie, warto zastanowić się, w jaki sposób i gdzie najchętniej spędzalibyśmy czas – w kuchni czy w salonie? Wybór otwartej kuchni na salon będzie także optymalnym rozwiązaniem, jeśli nie mamy osobnej przestrzeni, którą moglibyśmy przeznaczyć na jadalnię.
Największą zaletą takiego rozwiązania jest niewątpliwie optyczne powiększenie przestrzeni. Połączone pomieszczenia są dużo elastyczniejsze w zakresie aranżacji. Zyskujemy większy metraż na swobodne ustawienie stołu jadalnego, czy też na urządzenie wyspy lub półwyspu.
Brak wydzielenia osobnych pomieszczeń poprawia komunikację pomiędzy poszczególnymi strefami w pomieszczeniach. Dużo łatwiej będzie nam spoglądać na małe dziecko bawiące się w salonie z otwartej kuchni, aniżeli mielibyśmy dwa osobne pomieszczenia – osobny salon i osobną kuchnię. Otwarta przestrzeń sprzyja integracji. Doskonale sprawdza się podczas większych imprez rodzinnych, czy spotkań w gronie znajomych. Osoba przygotowująca posiłki cały czas może pozostawać w kontakcie z gośćmi. Kuchnia otwarta za sprawą większej przestrzeni daje większe możliwości aranżacji.
Najważniejsze zalety kuchni otwartej:
Wadą wymienianą niemal zawsze w pierwszej kolejności jest rozprzestrzenianie się zapachów i dźwięków po całym salonie. Oczywiście pomocne w tej kwestii okażą się okapy i pochłaniacze, jednak nawet one nie są w stanie w szybkim tempie wyeliminować całkowicie powstałego zapachu, zwłaszcza gdy mówimy o potrawach odznaczających się intensywnym zapachem. Niektóre zapachy mogą wnikać w powierzchnie tekstyliów – poduszek, koców, firan znajdujących się w salonie.
Wiele sprzętów kuchennych takich jak roboty kuchenne, miksery, ekspresy do kawy, blendery są bardzo głośne w użytkowaniu. Otwarta przestrzeń sprawia, że w trakcie, gdy jeden z domowników będzie chciał przyrządzać jedzenie, wówczas dochodzące z kuchni dźwięki będą przeszkadzały w swobodnym oglądaniu telewizji domownikowi znajdującemu się w drugim pomieszczeniu. Pomocne z pewnością okaże się wybieranie sprzętów AGD o głośności. Jednak nawet te urządzenia mogą być uciążliwe. Pamiętajmy także, że sam proces gotowania jest dość głośny. Krojenie, odgłosy smażenia, tłuczenie – to dźwięki charakterystyczne dla kuchennych aktywności.
Kolejną wadą otwartej kuchni jest konieczność utrzymywania w niej porządku. Oczywiście w zamkniętej kuchni porządek także jest mile widziany. Jeśli jednak zdecydowaliśmy się na połączenie kuchni z salonem, musimy mieć świadomość, że brudne talerze i garnki będą szczególnie mocno rzucać się w oczy, sprawiając wrażenie nieporządku w całym pomieszczeniu.
Kolejną wadą jest fakt, że nie ograniczymy nikomu dostępu do kuchni. Oczywiście tę właściwość możemy wymieniać zarówno jako zaletę, jak i wadę. Z jednej strony poprawimy integrację pomiędzy domownikami. Z drugiej jednak strony nie mamy możliwości zamknięcia kuchni, gdy przykładowo smażymy potrawy w głębokim oleju. Pryskający, gorący olej może być niebezpieczny dla małych dzieci, które nie mają jeszcze odpowiednich nawyków dot. zachowania w kuchni. Będziemy mieli także trudność ze skupieniem się na gotowaniu, czy pieczeniu, jeśli cały czas dookoła będzie się ktoś kręcił w kuchni. Jednak to już jest indywidualna kwestia każdego, czy woli gotować w samotności i skupieniu, czy będąc w otoczeniu pozostałych domowników.
Najważniejsze wady kuchni otwartej:
Otwarte kuchnie w pierwszej kolejności kojarzą się nam z domami jednorodzinnymi i dużymi, nowoczesnymi apartamentami. Jednak ze względu na zalety takiego rozwiązania, coraz częściej sięga się po nie także w niewielkich mieszkaniach. Uzyskanie otwartej przestrzeni w mieszkaniach najczęściej wiąże się z koniecznością przeprowadzenia większego remontu obejmującego burzenie ścian. Zanim zdecydujemy się burzenie ścian, upewnijmy się, że jest to możliwe. Niekiedy należy takie zmiany uzgodnić z administracją budynku.
Planując otwartą przestrzeń, zastanówmy się, w jaki sposób oddzielimy pomiędzy sobą poszczególne strefy. Bardzo typowym rozwiązaniem jest wykorzystanie stołu jadalnianego lub wyspy do oddzielenia części kuchennej od salonu.
Decydując się na połączenie salonu i kuchni z pewnością należy traktować oba pomieszczenia jako całość aranżacyjną. Meble i wyposażenie kuchni powinny dobrze komponować się z wystrojem salonu. Dlatego otwarte aranżacje przestrzeni dużo wygodniej projektuje się decydując się na meble na wymiar. Możemy z łatwością dobrać spójne kolory frontów. A każda, nawet ta „niewymiarowa” przestrzeń w kuchni może zostać zakryta elegancką zabudową. Jeśli nie masz pomysłu na spójne i stylowe zaprojektowanie przestrzeni w Twoim kuchni lub salonie zgłoś się do nas. W Mebe specjalizujemy się w projektowaniu i produkcji mebli na wymiar. Z przyjemnością wykonamy także zabudowy meblowe w Twoim domu.
Zakup i podłączenie
sprzętu AGD
2 lata gwarancji
na meble
Niezmienność ceny
w trakcie realizacji
Bezpłatna regulacja
systemów podczas gwarancji